Inštitut za ekonomsko demokracijo

Številni obrazi lastništva zaposlenih

Avtorica: Tea Žgank, pravni oddelek IED

27 Day Cash Buffer

Uspešno lastništvo zaposlenih je dosegljiv poslovni model v vseh podjetjih. 

(Uspešna) podjetja v lastništvu zaposlenih obstajajo v praktično vseh sektorjih gospodarstva, pri podjetjih vseh velikostih in na vseh stopnjah poslovanja. Od novoustanovljenih podjetij, ki si prizadevajo, da bi se zaposleni zavezali, da bodo podjetju dali odličen začetek, do že dlje časa uveljavljenih podjetij – ki se želijo spopasti z nasledstvenim izzivom, motivirati in nagraditi zaposlene ter podobno – kakor tudi do novih oblik nosilcev javnih storitev, je lastništvo zaposlenih lahko zelo uspešna poslovna struktura.

Kot pove že sama besedna zveza, gre za poslovni model, pri katerem je gospodarska družba oziroma podjetje v celoti ali bistvenem delu v lasti njegovih zaposlenih. Model lastništva zaposlenih prinaša številne prednosti, saj ohranja kakovostna delovna mesta, povečuje zadovoljstvo zaposlenih, povečuje produktivnost in stopnjo inovativnosti, ustvarja močnejša podjetja, ki so odpornejša v času gospodarskih kriz, omogoča načrtovanje nasledstva ter na splošno pozitivno vpliva na uspešnost poslovanja. Torej kje začeti, če želite uspešno implementirati model lastništva zaposlenih?

Obstaja več poti, ki vodijo do lastništva zaposlenih, izbira najboljše za vaše podjetje pa je odvisna od velikosti vašega podjetja in vaših poslovnih ciljev. Vsaka pot – ali model – lastništva zaposlenih ima nekaj ključnih značilnosti, ki vam lahko pomagajo pri odločitvi, kaj bo za vaše podjetje najbolje delovalo.

Model ima običajno eno od naslednjih treh oblik, pri kateri so zaposleni bodisi neposredni lastniki velikega deleža ali celotnega osnovnega kapitala gospodarske družbe; bodisi se osnovni kapital gospodarske družbe posredno “zaupa” v korist zaposlenih; bodisi pa gre za hibrid teh dveh pristopov. 

Kot navedeno, poznamo tri osnovne modele lastništva zaposlenih, in sicer:

Načrti lastništva delnic oziroma model ESOP (Employee stock ownership program) so najbolj pogosta oblika lastništva zaposlenih na svetu. Pri tem modelu z uporabo enega ali več davčno ugodnih delniških načrtov zaposleni postanejo registrirani delničarji večine delnic družbe, v kateri so zaposleni.

ESOP model je primeren za bodisi majhna bodisi velika podjetja; zagonska, mlada in zrela podjetja ter za gospodarske družbe v različnih sektorjih, zaradi česar ne preseneča, da je najbolj popularna izbira. 

Za več informacij o modelu ESOP si oglejte naš priročnik za odkup podjetij s strani zaposlenih.

 

Zadruge v lasti zaposlenih so 100-odstotno v lasti zaposlenih in so priljubljena izbira zaradi številnih ugodnosti, nižjih stroškov ustanovitve in tudi nižjih administrativnih stroškov ter celotnega nabora demokratičnih vrednot. Kakor ESOP je tudi ta rešitev univerzalna in primerna za podjetja vseh velikosti.

 

Skladi v lasti zaposlenih oziroma EOTs (Employee Ownership Trusts) nudijo možnost, ki dolgoročno varuje lastništvo z mešanjem strukture sklada z nekaterimi demokratičnimi lastnostmi zadrug v lasti delavcev. Ta model ponuja več možnosti oblikovanja strukture sklada, ki bo ustrezala ciljem in potrebam podjetja, ter za razliko od prejšnjih modelov, pri tem zaposleni ne plačujejo lastniških prejemkov.

 

Vse strukturne (in še druge) izzive pri implementaciji modela lastništva zaposlenih je pogosto enostavno premagati. O tem priča tudi vse večje število podjetij v lasti zaposlenih. Nadalje so stroški ustanovitve gospodarske družbe v lasti zaposlenih pogosto nižji v primerjavi z drugimi vrstami ustanovitev in/ali združitvami ter prevzemi. Kljub temu večina organizacij, ki so na poti k lastništvu zaposlenih, izbere vodstvo in usmeritve pri teh ključnih naslednjih korakih. V kolikor imate dodatna vprašanja ali mislite, da je shema podjetja v lasti zaposlenih primerna za vas in vašo družbo, nam pišite na [email protected]!

0 Comments

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen.