SPLETNA

KONFERENCA

Vabimo vas na spletni dogodek, kjer bomo predstavili problem nasledstva v Sloveniji in se pogovarjali o tem, kako ga z lastništvom zaposlenih rešujejo v Združenih Državah Amerike.

KonferencaCover

Program spletne konference

Evropska Komisija (EK) že več let opozarja na problem nasledstva predvsem v majhnih in srednje velikih podjetjih (MSP). Problem nasledstva nastopi, ko se ustanovitelji MSP upokojijo ali iz drugih razlogov umaknejo, medtem ko ni nikogar, ki bi prevzel vlogo novega lastnika. EK ocenjuje, da problem nasledstva »vsako leto ogroža do 690.000 podjetij, ki zagotavljajo 2,8 milijona delovnih mest«. 

 

ZAKAJ JE LASTNIŠTVO ZAPOSLENIH PRAVI NAČIN ZA REŠEVANJE NASLEDSTVA V MSP?

> Družbeno odgovoren model, ki zagotovi izplačilo ustanovitelja.

> Odlična motivacijska shema za delavce, ki tipično pospeši prodajo, rast podjetja in izboljša pripadnost zaposlenih.

> Nagrada za zaposlene, ki soustvarjajo zgodbo poslovnega uspeha.

> Skrb za lokalno skupnost, v katero je podjetje vpeto.

 

Slovenija ni izjema. Ena četrtina MSP je v lasti družbenikov, ki so starejši od 55 let. To pomeni, da je v naslednjih 10 letih potencialno ogroženih 100.000 delovnih mest. Obstoječa zakonodaja ne ponuja veliko možnosti, zato je potrebno iskati nove modele, ki bi učinkovito in družbeno odgovorno reševale problem nasledstva.

Eden izmed bolj uspešnih modelov nasledstva je ameriški Employee Stock Ownership Plan ali ESOP, ki omogoča odkup podjetja s strani zaposlenih. Kar 7000 podjetij v ZDA, ki
zaposlujejo okrog 14,4 milijonov delavcev, ima vzpostavljeno ESOP shemo. Študije kažejo, da je so-lastništvo zaposlenih izredno uspešno: ESOP podjetja rastejo hitreje, poveča se produktivnost in prodaja, prav tako se okrepi pripadnost
zaposlenih.

Na prihajajočem dohodku bomo predstavili problem nasledstva in razbili pogoste stereotipe, ki se držijo lastništva zaposlenih.
Slišali bomo zgodbo uspešnega slovenskega podjetja, ki ima vzpostavljeno lastništvo zaposlenih. Gostili bomo goste iz ZDA, ki bodo predstavili ESOP prakso iz prve roke. Opisali bomo slovenski model in na kratko predstavili zakon, ki smo ga pripravili za Slovenijo. Dogodek bomo zaključili s panelom, ki bo odprt za vprašanja iz publike.

Spletni program

 

Vidimo se 22.10.2020 ob 16:00 v digitalnem prostoru IED!

Prijava na dogodek na povezavi.

Inštitut za ekonomsko demokracijo
Kontakt: [email protected]
Poslovni naslov: Dalmatinova ulica 4, 1000 Ljubljana
Pisarna: Dunajska cesta 5, 1000 Ljubljana
Davčna številka: 21831629
Matična številka: 8228850000

Ustanovitelji IED
Tej Gonza, Gregor Berkopec, Sebastjan Pikl, Aleksandra Kanjuo Mrčela, Marko Funkl, Leja Drofenik Štibelj, David P. Ellerman

Vodstvo IED
David P. Ellerman, predsednik IED
[email protected]

Tej Gonza, direktor IED
[email protected]

Gregor Berkopec, vodja pravnega oddelka
[email protected]demokracija.si

Leja Drofenik Štibelj, vodja izobraževalnega oddelka
[email protected]demokracija.si

Sebastjan Pikl, vodja oddelka za politično komunikacijo
[email protected]demokracija.si

Copyright © 2020 Inštitut za ekonomsko demokracijo