Inštitut za ekonomsko demokracijo

Gradiva

Nabor raznovrstnih gradiv za vpogled v ekonomsko demokracijo

MrcelaVideo

European ESOP: The main structural features and pilot implementation in Slovenia

Evropski ESOP, razvit na IED, je model solastništva zaposlenih, ki temelji na ameriški ESOP shemi. Definirajo ga določeni strukturni elementi, ki omogočajo, da se model vzpostavi v različnih nacionalnih zakonskih okvirjih. Članek opiše te značilnosti in razloži, kako smo slovensko različico Evropskega ESOP modela implementirali v Sloveniji.
MrcelaVideo

ESOP kot socialna inovacija na festivalu UNI.MINDS

Festival UNI.MINDS je največji slovenski festival Univerze v Ljubljani za področje tehnoloških in socialnih inovacij. Namenjen je gradnji dolgoročnega sodelovanja med znanostjo in poslovno prakso.
MrcelaVideo

Slovenski ESOP: Priročnik za odkup podjetij s strani zaposlenih (SLO)

IED je izdal nov dokument, ki bo podjetnikom in lastnikom slovenskim podjetij pomagal pri razmisleku o vzpostavitvi nasledstvene sheme v podjetju. Polejte si, kako je v slovenskem podjetju mogoče vzpostaviti ESOP shemo.

European ESOP

Can We Do It Ourselves? (ENG)

Dokumentarni film Patrika Witkovskyja iz švedskega sestrskega inštituta za lastništvo zaposlenih. Film razišče globine ekonomske demokracije, preizpraša obstoj kapitalizma, kot ga poznamo danes in na obstoječi praksi ponudi otipljivo in prijaznejšo alternativo.

MrcelaVideo

Študija primera: Slovenski ESOP (SLO)

V nadaljevanju je predstavljena študija primera vzpostavitve generičnega ESOP-a v slovenski družbi, ki je organizirana kot d.o.o. Predlog primerjamo z alternativnim modelom odkupa, ki predpostavlja, da zaposleni za prenos deležev uporabijo zneske, ki jih prejmejo v obliki nagrad za poslovno uspešnost.

European ESOP

Evropski ESOP (ENG)

David P. Ellerman in Tej Gonza sta v sodelovanju z Evropsko federacijo za lastništvo zaposlenih ustvarila model evropskega ESOP modela za odkup podjetij s strani zaposlenih, ki temelji na lokalni zadružni tradiciji ter dobri praksi iz ZDA.

European ESOP

Prenos ESOP v Slovenijo: Generični model lastništva zaposlenih

David Ellerman in Tej Gonza sta s to objavo prvič opisala slovenski ESOP model, ki ga je kasneje povzela Evropska federacija za lastništvo zaposlenih. 
MrcelaVideo

Ownership panel at the Global Forum on Democratizing Work

Chair: Virginia Vanderslice (Praxis Consulting Group) | Speakers: Christopher Mackin (Ownership Associates, Inc.), Fred Freundlich (Mondragon University), Tej Gonza (Institute for Economic Democracy)
MrcelaVideo

Neo-Abolitionism: Abolishing Human Rentals in Favor of Workplace Democracy

Res je, da je zaposlitev prostovoljna institucija, vendar to še ne pomeni, da z njo ni nič narobe. David Ellerman, predsednik IED, v svoji zadnji knjigi opiše problematiko najemanja dela. 
z

Ekonomska demokracija kot pot k pravičnejšemu gospodarstvu (SLO)

Zakaj ekonomska demokracija ni povratek v socialistično preteklost in kakšne primere dobre prakse poznamo v 21. stoletju? Kakšno vlogo ima lahko ekonomska kriza v reševanju problemov pričakovane gospodarske krize? Zakaj je ekonomska demokracija družbeno in okolijsko odgovorna alternativa? Ali si želimo ekonomske demokracije v Sloveniji in kako tako vrsto podjetniške organizacije spodbujati?

European ESOP

Prispevki v medijih

Večer (4.11.2019)
Dnevnik (28.9.2019; 
Damijan.org (2.6.2019; 16.5.2019; 2.11.2021)
Mladina (25.5.2018; 9.3.2018)
The New Republic (28.8.2018)
Medium (3.4.2020)
The Stadler (1.12.2017)
European ESOP

Kako zagotoviti nasledstvo mojega podjetja? (SLO)

V IED smo na podlagi ameriškega ESOP-a ustvarili model, ki ga je mogoče implementirati v slovenska podjetja. Informativni pamflet ponuja preprosto razlago modela.

European ESOP

Zaposleni so-lastniki delajo bolje (ENG)

TedX predavanje strokovnega sodelavca IED David Erdala o tem, kako lastništvo zaposlenih lahko pozitivno vpliva na počutje in delo zaposlenih. G. Erdal je lastno družinsko podjetje Tullis Russel s 1,500 delavci prestrukturiral v podjetje v 100% lasti zaposlenih.

European ESOP

Beyond the Corporation: Humanity at Work

David Erdal, član strokovnega odbora IED, v svoji knjigi opiše, kako bi izgledala organizacija gospodarstva v idealni, resnično demokratični družbi. Kot pove naslov, moramo za ta namen preseči okvirje korporativnega. Morda smo temu bližje, kot običajno mislimo. 
European ESOP

Property and Contract in Economics: The Case for Economic Democracy

David P. Ellerman
MrcelaVideo

Strokovni posvet SD - predlog IED

Digitalni posvet predsednice SD Tanje Fajon s strokovnjaki in deležniki v gospodarstvu z naslovom “Dvig dodane vrednosti in pameten gospodarski razvoj”, v ponedeljek, 15. novembra, ob 11. uri na digitalnih kanalih SD.
MrcelaVideo

Using Employee Stock Ownership Plans to Democratize Labour-Based Platforms

Article written for the Albert Hirschman Centre on Democracy’s series of commentaries on the need to redesign the platform economy on a more democratic and sustainable basis.
MrcelaVideo

Manj znani podporniki ekonomske demokracije (ENG)

Ekonomska demokracija je stara ideja, ki zahteva, da bi morale biti vse privatne organizacije v lasti in soodločanju ljudi, ki v njih ustvarjajo. V nedavnem članku D. Ellerman in T. Gonza raziščeta, kateri od velikih intelektualcev 19., 20. in 21. stoletja so to idejo podpirali.
European ESOP

Slovenski ESOP: model za odkup podjetij s strani zaposlenih (SLO)

Nova knjiga IED podrobno preuči ameriški Employee Stock Ownership Plan kot model za odkup podjetij s strani zaposlenih, ki si ga želimo pripeljati tudi v Slovenijo.

European ESOP

Problem nasledstva podjetij in lastništvo zaposlenih (SLO)

Lastniki malih in srednje velikih podjetij so pred množično upokojitvijo. Kako zagotoviti dolgoročni obstanek podjetja v lokalnem okolju?

European ESOP

Slovenski ESOP: Povzetek (SLO)

V dokumentu povzamemo glavne ugotovitve nedavne knjige Inštituta za ekonomsko demokracijo.

European ESOP

Ellermanova teorija demokratičnega podjetja (SLO)

Članica strokovnega odbora, Prof. Dr. Aleksandra K. Mrčelo, razloži koncept Ellermanovega demokratičnega podjetja, ki v mednarodni akademski skupnosti uživa veliko kredibilnosti.
European ESOP

Tranzicija v lastništvo zaposlenih za MSP

MSP so ogrožena zaradi pričakovanega vala upokojitev njihovih ustanoviteljev in zaradi pomanjkanja modelov za prenos lastništva. Democracy Collaborative in  Rutgers School of Management and Labor Relations sta objavila priporočila za različne akterje, ki bi spodbujali lastništvo zaposlenih kot način nadaljevanja lastništva. 

European ESOP

The Citizen's Share: Putting Ownership Back to Democracy

J. Blasi, R. Freeman in D. Kruse so leta 2016 napisali posebno knjigo o odlični izkušnji, ki jo imajo z lastništvom zaposlenih v ZDA. Knjiga je polna zanimivih informacij, statističnih podatkov in dostopne razlage različnih modelov lastništva zaposlenih.