Inštitut za ekonomsko demokracijo

SLO  

Drugi slovenski Kongres ekonomske demokracije: Za delež v prihodnosti

Inštitut za ekonomsko demokracijo (IED) je 3. oktobra 2023 organiziral drugi slovenski Kongres ekonomske demokracije v Mestnem muzeju Ljubljana, katerega se je udeležilo okrog 100 institucionalnih deležnikov.

Direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo Tej Gonza je v nagovoru opozoril na val srebrnega cunamija, ki v naslednjih 10-ih letih ogroža 25% podjetij v sektorju MSP, ki na letno ustvarijo okrog 20% dodane vrednosti v slovenskem gospodarstvu in zaposlujejo približno 80.000 ljudi. Predstavil je prizadevanja inštituta za uvedbo slovenskega ESOP modela, s katerim bi naslovili problem lastniškega nasledstva in spodbudili odgovorno lastništvo v slovenskem gospodarstvu.

Jack Moriarty direktor Lafayette Square Foundation, je v svojem nagovoru podprl prizadevanje inštituta in predstavil ekonomsko politiko, s katero je v ZDA 14 milijonov delavcev prišlo do lastništva podjetij, kjer delajo. Jack je pojasnil, da je lastništvo zaposlenih zagotovilo dvig dodane vrednosti v gospodarstvu, da je zgradilo ogromno premoženja srednjega razreda, in da je zagotovilo dolgoročen lastniški model za podjetja, ki so vpeta v lokalne skupnosti.

Igor Feketija, državni sekretar na MDDSZ, in Jernej Štromajer, sekretar v kabinetu ministra na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, sta v okviru prvega panela predstavila vladni pobudi za ureditev lastništva zaposlenih. MDDSZ in MSP predlagata zakon ESOP, ki bi po vzoru dobre prakse iz tujine v Slovenijo prinesel davčne olajšave za model odkupa podjetij preko namenske pravne osebe, ki lastništvo drži v imenu zaposlenih. MGTŠ pa predlaga model ESPP, ki zagotavlja možnost delitve dobička med zaposlene, s katerim delavci lahko odkupijo deleže podjetja, v katerem delajo.

Na drugem panelu drugega slovenskega Kongresa za ekonomsko demokracijo, ki ga je moderiral direktor in partner Capital Genetics Andrež Grahek so pogovor o finančni podpori lastništvu zaposlenih odprli Miglena Dobreva iz EIB, predsednik uprave SID banke Borut Jamnik, direktor skupine MSIN in partner NorthGrant Consulting Peter Groznik, in pa predsednik Deželne Banke Slovenije Jure Kvaternik. Capital in drugih finančnih institucij v Sloveniji. Govorci na panelu so odprli kar nekaj zahtevnih vprašanj, kot npr. ali je primerno, da ima lastništvo zaposlenih prednost pred drugimi lastniškimi modeli? Ali obstaja tržna vrzel v financiranju odkupov podjetij s strani zaposlenih? Kakšno podporo lahko zagotovita EIB in SID banka, da bi omogočila razvoj dolžniških in kapitalskih inštrumentov za financiranje ESOP skladov? Mnenja so bila različna, panel pa je sprožil tudi živahno debato s številnimi gosti kongresa.

Veliko smo se naučili o delovanju finančnega sektorja v Sloveniji in potencialu, ki ga lahko nudi, hkrati pa je postalo jasno, da je v Sloveniji potrebno začeti s sistematičnim izobraževanjem o sodobni praksi lastništva zaposlenih po svetu – in priložnostih, ki jih le to nudi za gospodarstvo in družbo.

Dogodek smo lahko izvedeli le s podporo sponzorjev, s pomočjo katerih smo izbrali kar 1000 eur tudi za dobrodelne namene in sicer za Zvezo prijateljev mladine Slovenije v namen pomoči za žrtve nedavnih poplav.

Letošnji kongres smo izvedli s sponzorsko podporo zlatega sponzorja: Prva finančna agencija, srebrnih sponzorjev: DewesoftCapital GeneticsINEA in Inštitut 1. maj; bronastih sponzorjev: KovintradeInea RBTDeželna banka SlovenijeSIP SloveniaMarand ter podporo Mestne občine Ljubljana,  Muzeja in galerij mesta LjubljanePRO-BITEtiketa, čokoladnice La Chocolate in Njami Njami.

 

  • Date : October 3, 2023
  • Time : 5:30 pm - 8:15 pm (Europe/Ljubljana)
  • Venue : Mestni muzej, Ljubljana