Inštitut za ekonomsko demokracijo

SLO  
Gorenjski glas: Delavec (tudi) lastnik
Gorenjski glas: Delavec (tudi) lastnik

Gorenjski glas: Delavec (tudi) lastnik

Z zakonsko ureditvijo lastništva zaposlenih in finančne udeležbe bi v Sloveniji zagotovili varnejše okolje predvsem za mala in srednja podjetja, ki se srečujejo z vprašanjem nasledstva, so prepričani udeleženci okrogle mize, ki so jo pripravili na Inštitutu za ekonomsko demokracijo.

»Iščemo različne možnosti in tudi doslej smo s skladom lastnih delnic vzdrževali notranje lastništvo, a opažamo, da bo težje, če država ne bo pomagala, in da bomo toliko bolj izpostavljeni,« je še povedal Primož  Kokalj, ki je prepričan, da je lastništvo zaposlenih, ki nagrajuje ljudi, ki so zgodbo ustvarili, pravi način, ki se ga bodo držali tudi v prihodnje.

 »Naša tranzicija še ni končana, zagotovo pa bi jo sprejem zakona močno pospešil. Pripravil bi smernice in nam ne bi bilo treba orati ledine na tem področju,« – Peter Kosin, Inea 

Andraž Grahek, finančni analitik in vodilni partner pri Capital Genetics, pravi, da v Sloveniji tovrstne rešitve potrebujemo tudi za dolgoročno dolgoživost podjetij in zaščito delovnih mest. Kot je še dejal, staranje prebivalstva in posledično zmanjševanje delovno aktivne populacije kličeta k tesnejši povezavi dela in kapitala.

 Vas zanima več o tem kaj so povedali udeleženci okrogle mize? 

Želite prejemati naš
mesečni novičnik?

Ostanite na tekočem z novicami o naših novih projektih, dogodkih, publikacij ter ključnih dogajanjih na področju ekonomske demokracije.