Inštitut za ekonomsko demokracijo

SLO  
24ur: Demokracija se konča pri vratih delovnega mesta
24ur: Demokracija se konča pri vratih delovnega mesta

24ur: Demokracija se konča pri vratih delovnega mesta

Pred delavskim praznikom, ki ga obeležujemo 1. maja, so svoje poslanice državljanom posredovali tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec ter državna sekretarja Dan Juvan in Igor Feketija.

Kot je Feketija dejal, delavci in delavke nimajo nadzora nad svojim delovnim procesom, temveč jim ga narekujejo njihovi nadrejeni. “Nadrejeni na delovnem mestu imajo na naše počutje in duševno zdravje celo večji vpliv od naših življenjskih partnerjev. Demokracija pa se pregovorno konča pri vratih delovnega mesta.”

V svoji poslanici je omenil zaposlene v malih in srednje velikih podjetjih, med katerimi so mnoga na pragu velikega prenosa lastništva z njihovih ustanoviteljev na naslednike. “Zato v sodelovanju med ministrstvom za solidarno prihodnost in ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti nastaja Zakon o lastniških zadrugah, ki bo omogočil učinkovit in vzdržen model (so)lastništva zaposlenih. Prizadevamo si, da bo takšna oblika ekonomske demokracije zaživela, še zlasti v luči omenjenih vprašanj.”

Vas zanima kaj o vladnih prizadevanjih za razvoj področja lastništva zaposlenih menijo slovenski podjetniki in finačniki?  

Želite prejemati naš
mesečni novičnik?

Ostanite na tekočem z novicami o naših novih projektih, dogodkih, publikacij ter ključnih dogajanjih na področju ekonomske demokracije.