Inštitut za ekonomsko demokracijo

Biro Zaha Hadid Architects oznanil prehod v lastništvo zaposlenih

Avtor: Gregor Berkopec

27 Day Cash Buffer

Pet let po smrti Zahe Hadid, je arhitekturni biro Zaha Hadid Architects, ki ga je ustanovila leta 1980 v Londonu in ima danes več kot 500 zaposlenih po celem svetu, oznanil, da bo lastništvo biroja preneseno na zaposlene. Ta poteza je prišla kot presenečenje, ki bi lahko imela posledice za velike arhitekturne biroje po celem svetu.

Lastništvo bo preneseno na poseben sklad (Empoyee Benefit Trust) ustanovljen z namenom dolgoročnega zasidranja lastništva med zaposlene. Nova lastniška struktura ne bo imela zunanjih delničarjev, kar pomeni, da bodo vsi dobički reinvestirani v družbo in razdeljeni med zaposlene.

V izjavi za medije je biro dejal, da bo nov lastniški model omogočil, da bo družba kot celota lahko neovirano na prvo mesto postavila delo s strankami, skupnostmi in strokovnjaki po celem svetu.

Lastništvo, ki bo organizirano preko posebnega sklada bodo delnice, ki bodo podarjene skladu, zasidrane v skladu v korist trenutnih in bivših zaposlenih in njihovih družin, brez kakršnekoli časovne omejitve.

Odločitev prenesti lastništvo na zaposlene je po njihovih besedah prišla kot odziv na pozive mlajših generacij arhitektov, ki zahtevajo, da arhitekturni poklic postane bolj dostopen in egalitaren. Neodvisna in transparentna organizacijska struktura, ki ga prinaša zasidranje lastništva med zaposlene, bo po besedah biroja Zaha Hadid Arhitects, vzpodbujala spretnosti in raznolikost, ki je pomembna za sprejemanje odločitev in bo dala vsakemu članu ekipe možnost izraziti svoje mnenje pri oblikovanju prihodnosti biroja.

0 Comments

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen.